Teraryum (Fanusta) Çiçek Modelleri ve Fiyatları

Teraryum (Fanusta) Çiçek Modelleri ve Fiyatları


Teraryum Çiçek Modelleri 

Teraryum çiçek modelleri son yılların en trend çiçek türleri olmuştur. Ev ve iş yerlerinizi güzelleştiren ve dekorasyon olarak sıklıkla kullanılan teraryumlar genellikle fanuslarda bulunur. Genellikle kaktüs ve skulent modellerinin kullanıldığı bu şık tasarımlı dekorasyon çiçekleri canlı veya cansız çiçek olarak tasarlanabilir.

Fiyatları, fanuslarının büyüklüklerine ve çeşitlerine ya da çiçeklerin türüne göre değişkenliler göstermektedir. Teraryum çiçekleri görsel olarak son derece şık bir sunuma sahiptir. Ve sevdiklerinize hediye edebileceğiniz en anlamlı hediyeler olarak düşünülebilir.


Teraryum Çiçek Nedir?

Teraryum çiçek, özellikle cam fanuslar içerisine tasarlanan minyatür bir çiçek bahçesi olarak tanımlanabilir. Teraryumlar, şefaf, cam veya dayanıklı maddelerden yapılmış kapların içerisinde görsel bir şölenle hazırlanmış canlı veya cansız olarak tercih edilebilen minyatür bitki yaşam alanlarıdır.

İç mekanlarda dekorasyon olarak kullanılan bu eşsiz minyatür bitki alanları farklı bir hava oluşturmaktadır. Teraryum olarak adlandırılan ve adeta büyülü bir sanat eseri gibi görünen çiçek topluluğu küçük bir bahçeyi andıran akvaryum içerisinde tasarlanmaktadır. Çok fazla tercih edilen bu çiçekler sunum olarak son derece zarif görünümdedirler.


Teraryum Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

Teraryum çiçekler hoş sunumları ve tasarımlarıyla evlerinize farklı bir hava katacak dekorasyon için de son derece güzel birer minyatür bahçelerdir. Fanus şekilleri ve iç figürleri ile bulundukları yeri güzelleştiren teraryumlar hem canlı çiçeklerden hem de yapay çiçeklerden oluşmaktadır.

Teraryum içine yerleştirilecek çiçek çeşitleri vardır. Her çiçek fanus içine yerleştirilemez. Çünkü bazı çiçekler güneşi sever bazı çiçekler ise daha çok suyu ve nemi sever. Fanus içine yerleştirilecek çiçekler genellikle nem seven ve bakımı zor olmayan canlı çiçeklerdir. Teraryum için uygun olan çiçekler şunlardır;


  • Orkide
  • Solmayan güller
  • Yapay olarak ise krizantem, lale ve papatyalardır.


Orkideler çok tercih edilen çiçek türlerinden biridir. Canlı çiçekler arasında uzun ömürlü olmasından ve bakımının kolay olmasından dolayı hediye olarak da çok sık tercih edilmektedir. Orkide çiçekleri normalde kendi başına da son derece şık ve zarif çiçeklerdir. Fanusta ya da teraryum olarak sunulduğunda da eşsiz ve benzeri olmayan bir hediye olarak sunulur.

Solmayan güller canlı güllerin dondurulması ile oluşturulmuş çiçeklerdir. Ve uzun süre canlı kalabilen ve bakıma gerek duymayan şekilde sunulurlar. Genellikle aşk, evlilik ya da sevgili olanların kullandığı çiçekler kutu olarak, fanus, prizma şeklinde ya da ters silindir şeklinde teraryum içlerinde hazırlanarak oluşturulur. Kız isteme törenlerinde, evlilik teklifi yaparken ya da nişan çiçeği olarak da çok fazla tercih edilirler.

Yapay çiçekler ise genellikle ev ya da iş yerlerinde bakıma ihtiyacı olmayan çiçekler olarak kullanılır. Bir diğer nokta ise hastanelere canlı çiçek kabul edilmediği için genellikle yapay çiçeklerden oluşturulmuş teraryum çiçekler gönderilir. Genellikle krizantem, lale ve papatya eklenerek oluşturulan mini botanik teraryumlar çok fazla tercih edilme sebebidir. 


Teraryum Çiçek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Teraryum çiçeklerin bakımı da oldukça önemli bir noktadır. Fakat birine canlı teraryum hediye etmeden önce bakımı ile ilgili olarak yakından ilgilenecek kişilere hediye etmelisiniz. Canlı çiçeklerden oluşan teraryumlar için gün ışığı, nem veya rüzgara dikkat etmek gerekirken  yapay çiçeklerden oluşan teraryumlar da yalnızca gün ışığından ve nemden uzak tutmak yeterlidir. Bu çiçeklerden oluşan teraryumlar dekor amaçlı da kullanıldığı için olduğu gibi kalmaya müsaittirler.


Son Moda Teraryum (Fanusta) Çiçekler

Son yılların oldukça trendi haline gelen teraryum çiçekler dünyadaki tropik ve egzotik ekosistemi bir nevi taklit eden, minyatür birer bahçe olarak uygun ortam koşullarında yaşayan bitkilerdir. Sadece basit bir dekooratif obje olmaktan çok kendisiyle bütünleşen fanusu ile adeta küçük birer yaşam alanıymışçasına hava katıyor.

Teraryumun kendi özellikleri sayesinde sulak ve nemli alanlarda yetişebilen tüm bitkileri bu akvaryum içerisinde barındırabilirsiniz.

Hastane ziyaretlerinde, iş tebriklerinde, anneler gününde ya da sevdiğiniz bir arkadaşınızın doğum gününde hediye olarak tercih edebileceğiniz en anlamlı çiçeklerdir. Tasarımları dolayısıyla hem farklı hem de bir o kadar anlamlı olan teraryum çiçekler hediye ettiğiniz kişinin çok fazla ilgisini çekip onu mutlu edecektir.


Teraryum Modeline Göre Yetişebilen Çiçekler

Teraryumlarda yavaş yavaş büyüyen minyatür bitkiler, görsel olarak dikkat çekici ve orijinal ev bitkileri ve ayrıca teraryumunuzun şekline ve açılımına uyum sağlayacak bitkiler kullanmanız gerekir. Böcekçil bitkiler ve küçük ev bitkileri bunun için uygun olabilir.

Her teraryum modelinin her bitkiye uymadığını biliyor olmalısınız. Bu yüzden, en iyi teraryum bitkilerini seçmek, teraryumunuzun açık veya kapalı olmasına bağlı olacaktır.

Açık olan teraryumlar daha çok sulu meyve bitkileri, hava bitkileri ve kaktüsler gibi kurak ve kuru ortamları tercih eden bitkiler için ideal ortamlardır. Kapalı teraryumlar ise daha çok yosunlar, epifitler, eğrelti otları, etçil bitkiler ve fittonia olan bazı süs bitkileri gibi nemi ve sıcağı seven tropik bitkiler için uygundur.


Teraryum Çiçek Çeşitleri

Farklı şekil ve modellerde birçok teraryum çeşidi vardır. Şekline, derinliğine ve rengine göre değişkenlik gösterir fakat pratikte en önemli nokta açık mı kapalı mı olduğudur.

·       Açık teraryumların ağız kısmında açıklık vardır. Bu nedenle iyi havalandırma sağlarlar. Örnek olarak sulu meyveler gibi kuru havayu seven ve nemli ortamlardan muzdarip bitkiler için uygundurlar.

·       Kapalı teraryumların ise küçük bir açıklığı vardır ve eğrelti otları, böcekçil bitkiler gibi nemi seven bitkiler veya yağmur ormanlarından gelen bitkiler için daha çok uygundur.

·       Teraryumların derinlikleri de çok önemlidir. Sığ teraryumlarsulu meyveler gibi “ayaklarının” ıslak olmasını sevmeyen bitkiler için uygun değildir. Durgun su köklerin çürümesine neden olabilir.


Teraryum İle İlgili Sık Sorulan Sorular


Teraryum Çiçekleri Canlı mıdır?

Minik minyatür bahçeler şeklinde oluşturulan fanus biçimindeki teraryumlar canlı ve yapay olarak iki farklı şekilde de oluşurulur. Canlı çiçeklerden de yapay çiçeklerden de oluşturulabilir.

Teraryum Çiçeği Nedir?

Teraryum çiçekler hoş sunumları ve tasarımlarıyla evlerinize farklı bir hava katacak dekorasyon için de son derece güzel birer minyatür bahçelerdir.

Teraryum Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

Teraryum çiçeği için kullanılabilen çiçek çeşitleri; orkideler, krizantemler, yapay solmayan  güller, laleler ve papatyalardır. 




Diğer Yazılarımız